Нови предложения за Гражданска отговорност до 500 лева

Претенциите за обезщетения заради смърт на пътя след тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) само за няколко месеца са вече 100 млн. лева. С този аргумент зам.-председателят на Асоциацията на българските застрахователи Кирил Бошов оправда поскъпването на „Гражданска отговорност“.

Бошов заяви, че през миналата година приходите от „Гражданска отговорност” са малко под 660 млн. лева, а изплатените обезщетения са от малко под 407 млн. лева, като 280 млн. лева са платени за „болки и страдания“, а 30% от тях отишли в ръцете на адвокати. Имало административни разходи от до 131 млн. лева, като през тази година дотук сме на минус 17 млн. лева. В края на миналата година загубата е била 55 млн. лева, призна Бошов пред Нова телевизия и не даде логичен отговор на въпроса защо тогава в края на миналата година не е имало такава реакция на застрахователите. Той каза и, че не може да каже дали „Гражданска отговорност“ ще стане 1000 лева, ако няма лимити на обезщетенията за емоционални щети, но и да станела 500 лева, пак ще е тежко.

YouTube

Нашият проблем като общество е как застрахователите си решават проблема – между първо и второ четене в Кодекса по застраховане, без дебат. Кой спекулира с „Гражданска отговорност“ от 1000 лева – финансовият министър каза, че е спекулация. Направиха го застрахователите след заседанието на ниво парламентарна комисия, заяви председателят на Института за пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Богдан Милчев, коментирайки предложението на Менда Стоянова за 20 000 лева таван на обезщетенията за емоционална болка. Застрахователите са на загуба, но тя се компенсира от развитието на търговската мрежа. Щом са на загуба, не би трябвало да могат да си позволят да плащат на адвокатски кантори по 70 000 лева и нагоре да ги защитава, коментира Милчев и обяви, че има много такива случаи. Той попита защо няма предложение за лимит на възнаграждението на адвокатите, като Божов отвърна – ние не сме такава институция. Милчев пък завърши по друг начин – ще напусне ли Менда Стоянова парламента, ако се докаже, че депутати са получавали хонорари от застрахователни компании, за да мине скандалната поправка в Кодекса по застраховане? Той не можа да даде конкретен пример с конкретно име, като единствено обясни, че е чул такива слухове.

Организирал съм протести, знам как става – много трудно е да се организира през Facebook в различни градове, в един ден, в един час. Организация за протестите има, но за да излязат толкова хора има недоволство. Хората не вярват, че горивата струват толкова, колкото е на бензиностанциите, коментира председателят на КНСБ Пламен Димитров. На директен въпрос дали нивото на търговска надценка при горивата е по-високо, отколкото в чужбина, Димитров призна, че му е трудно да отговори, но поиска от регулаторите всеки месец да обясняват кой компонент колко влияе на цената и защо. Същото поиска председателят на КНСБ и за застрахователния сектор – и половин лев не може да се вдигне повече „Гражданска отговорност”, категоричен беше той и поиска да бъде намерен изход посредством широк анализ какво не е наред.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе