5 любопитни факта за 14 ноември

1. На днешния ден, през 1832г., в Ню Йорк се появява първия трамвай в света, задвижван от конска тяга. В резултат на разрастването на градовете и промишлените предприятия, отдалечаването на местоработата от местоживеенето на градските жители, се задълбочава проблемът с градския транспорт. Появилите се омнибуси скоро получават сериозна конкуренция в лицето на железопътните конни състави. Правени са опити и за въвеждане на парни локомотиви по градските улици, но като цяло опитите са неуспешни и не получават разпространение.

2. През 1770г. английския пътешественик Дж. Брус открива изворите на р. Нил.

YouTube

3. На 14 ноември 1908г., Алберт Айщанйн излага пред публика своята квантова теория за светлината.

4. 14 ноември е обявен за Световен ден за борба с диабета като годишнина от рождението на Фредерик Бантинг (1891) – канадски физиолог, откривател на инсулина, за което през 1923г. получава Нобеловата награда за медицина.

Захарния диабет е световен проблем и е обявен за четвъртата основна причина за смъртността в повечето развити страни. В момента има около 194 милиона души по целия свят, болни от захарен диабет, а до 2025г. се очаква броят им да достигне 330 милиона (6,3% от населението) Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на Обединените Нации с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета.

5. На 14-ти ноември 1878г., Румъния поема управлението на Северна Добруджа. На 14-ти ноември (26 ноември по нов стил), румънския крал – Карол I, отправя към добруджанското население, следното послание: “С Берлинския договор, eвропейските велики сили присъединиха вашата родина към Румъния. Ние няма да влезем като завоеватели във вашите граници, така определени от Европа…“

Добруджанският въпрос е съставна част от Българския национален въпрос. По силата на Санстефанския мирен договор от 1878г. , Северна Добруджа, преминава във владение на Румъния, като компенсация за отнетата и от Русия – Бесарабия. По-късно Букурещ започва процес на денационализиране на живеещото българско население в тази област. Занимавайки се с други въпроси от вътрешно и външнополитическо естество, България не реагира срещу политиката на северната ни съседка.

Източник: Actualno.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе