Забрана на електронните цигари на закрито

Да се забрани употребата на електронни цигари на закритите обществени места, предлагат от сдружения „България без дим“ и от Коалиция за живот без тютюнев дим.

За целта е необходимо да се промени Законът за здравето, информира БНР.

YouTube

38% от българите пушат, 41% никога не са пушели, а 21% са бившите пушачи, сочат резултати от национално представително изследване на „Екзакта Рисърч груп“.

Според д-р Гергана Гешанова в Закона за здравето трябва да се забрани употребата на електронни цигарина закрити обществени места:

„В момента предложението на Министерство на здравеопазването е за спиране на обекти, свързани с хранене и развлечения. Нашето предложение е и други обекти, освен тези, които са свързани с хранене и развлечения, да могат да бъдат затваряни, ако там хронично не се спазвазабраната за тютюнопушене. Нашето предложение е този момент, който още 2012-а година залегна в закона – на летищата да има обособени места за пушене, да отпадне. Нашите летища не са крайни и не е фатално, ако ти трябва да седиш там, да не можеш да излезеш навън да си изпушиш цигарата. Нашето предложение е да се даде право на инспекторите, които проверяват заведенията и контролират, да изискват документ за самоличност. Сега на този етап даже да ви видят, че пушите, те нямат право да ви искат личната карта и да ви съставят акт“.

57 на сто от пушачите не са съгласни децата да виждат реклама на тютюневи изделия по рафтовете в магазините, а същият процент от хората са за пълна забрана за излагане на тютюневи изделия по магазините, сочи още изследването.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе