Румен Радев: България има нужда от модерна и боеспособна армия

Президентът присъства на тържественото събрание във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ за празникa на Сухопътните войски, предава Нова Телевизия.

„Светът е динамичен, противоречив, а това означава, че България има нужда от модерна и боеспособна армия, съвместима със своите съюзници“. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по време на тържественото събрание във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ по повод празникa на Сухопътните войски, съобщава БТА.

YouTube

„Много се надявам, че най-сетне проектът за превъоръжаването на Сухопътните войски ще се реализира и ще даде това ново технологично ниво, което ще постави нашите офицери, сержанти и войници в среда, каквато заслужават и където могат да разгърнат своя потенциал“, коментира Радев.

Той отбеляза, че това не решава всички проблеми и посочи, че те са сериозни и с особена сила в Сухопътни войски, защото там недокомплектът е най-голям, условията са изключително тежки, има нужда от много по-голямо внимание към бойната техника, индивидуалното оборудване, към социалния статус, към условията за професионално развитие и кариерно израстване.

„Убеден съм, че всички тези проблеми ще намерят своето решение, защото времето е такова, и България разчита на своите въоръжени сили и на Сухопътни войски, отбеляза държавният глава.
Българските Сухопътни войски са неразделна част от нашия народ, защото със своя безпримерен героизъм и храброст са защитавали и служили вярно на своя народ, доказали са, че са ключов фактор за суверенитета, териториалната цялост и независимостта на България, преминали са през много тежки изпитания, винаги са всявали респект и уважение сред противници и съюзници“, посочи Румен Радев. „Нашият войник е оставал там, където другите са побягвали, и е продължавал напред, когато другите са спирали, неслучайно няма нито едно пленено българско знаме“, допълни той.

Радев отбеляза, че Сухопътни войски могат да се гордеят не само със своята история, а и с това, което правят днес за България. Въпреки предизвикателствата, те продължават да коват нови спосбоности и съвместимост с нашите съюзници, заяви държавният глава.

Ген.Михаил Попов, командир на Сухопътни войски, благодари на военнослужещите и отбеляза, че с дейността си не са дали повод на никого да каже и една лоша дума за тях. Той посочи, че личният състав на Сухопътни войски служи с чест и достойнство, демонстрира професионализъм, чувство за дълг и достойнство.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе