Трябва ли да се подгрява двигателят през зимата?

Пет или десет минути не са много време, но не и в мразовита сутрин през зимата.

Струва ли си да се губят в изчакване двигателят да загрее, както съветват разбирачите? Мнозина си спестяват зъзненето с аргумента, че моторът така или иначе работи, а горивото си „върви“ нахалост. Опонентите им пък са убедени, че ако маслото в агрегатите не достигне работна температура, детайлите се износват по-бързо.

YouTube

Ако се вярва на търговците и маркетолозите, двигателите на съвременните автомобили нямат нужда от загряване дори и в най-лютите студове. Достатъчно е моторът да бъде стартиран, да се изчака няколко секунди и може да се потегля. Дилърите обаче имат една-единствена цел – да продават.

Механиците в техните сервизи съветват точно обратното. Двигателят задължително трябва да поработи преди потегляне, а изразходваното гориво се компенсира с по-дълъг живот на частите в него.

Всеки студен старт на мотора води до износване на триещите се детайли – например цилиндъра и буталото или коляновия вал и лагерите. Ако температурата е ниска, маслото се сгъстява и не смазва достатъчно ефективно.

Съвременните масла, опонират противниците на подгряването, имат в пъти по-добри свойства отпреди 20-30 години. Проблемът е, че далеч не всеки кара със скъпа синтетика. При стартирането на двигателя оборотите са ниски и маслото бавно, но сигурно се затопля между буталата и цилиндрите.

Ако веднага се даде газ, може да настъпи т.нар. маслен глад – между триещите се части няма достатъчно смазка. С други думи колкото по-високи са оборотите, толкова по-интензивно е износването.

В крайна сметка специалистите препоръчват междинен вариант. За двигателя със сигурност е по-добре да поработи на празни обороти поне 2-3 минути, вместо да се впряга в работа веднага. Щом потегли, шофьорът не бива да го подлага на големи натоварвания следващите няколко километра. Така ресурсът на агрегата ще се съхрани без да се зъзне дълго на студа, а и ще се икономиса малко гориво.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе