26 огнища на птичи грип у нас

Засиленият надзор и контрол на птицевъдните обекти относно неблагоприятната епизоотична обстановка в България, свързана със заболяването Инфлуенца по птиците, продължава.

До средата на ноември тази година са потвърдени 26 огнища на Високопатогенна инфлуенца по птиците в 5 административни области – Добрич, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол. Общият брой на птиците във всички засегнати птицевъдни стопанства е над 1 000 000 бр. 14 са огнищата в животновъдни обекти за отглеждане на патици мюлари, 6 при кокошеви, 5 в задни дворове, 1 в дивечовъдно стопанство.

YouTube

Досегашните резултати показват, че циркулацията на вируса продължава да съществува в птицефермите. Основни причини за появата и разпространението на Инфлуенца по птиците са пробиви в биосигуността на фермите, отглеждане на птици на открито и биосигурност по време на транспорт на птици.

Предприетите мерки целят ранно откриване на инфектирани с вируса птици, предотвратяване разпространението на заболяването и предпазване на птицевъдния сектор в останалата част от страната.

За осъществяването на превенция и контрола на заболяването се извършва и строг надзор с клинични прегледи в птицевъдните обекти, намиращи се в създадените предпазни и наблюдателни зони около констатираните огнища.

Междувременно във връзка с усложнената епизоотичната ситуация Европейската комисия (ЕК) повдигна въпроса за разширяване на настоящите зони на ограничения и създаване на допълнителна рестриктивна зона в страната, която да включва територията на областите Пловдив, Хасково и част от област Стара Загора. Основанията на ЕК са свързани основно с увеличаването броя на огнищата от началото на октомври 2018 г., появата на огнищата в едни и същи птицевъдни обекти, започващия високо рисков сезон по отношение на заболяването, необходимостта за предоставяне на гаранции пред страни членки и трети държави във връзка с движението на живи домашни птици и яйца за люпене

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе