Французин ще плава с бъчва през Атлантическия океан

Френският 71-годишен приключенец Жан-Жак Савен възнамерява да прекоси Атлантическия океан с помощта на бъчва, която ще бъде носена единствено от морските течения, предава Франс прес.

Савен майстори оранжевия си плавателен съд под формата на каца но с външни белези на космическите капсули, които сме виждали да се приводняват в океана с парашути. Ексцентрикът подготвя експедициите си в малкото пристанище Арес в западната част на Франция. Капсулата на французина е подсилена с епоксидна смола и е дълга три метра при широчина 2.10 метра. Брутната й маса е 450 килограма

YouTube

Вътре е обособено пространство за живеене с площ от 6 квадратни метра. Тук има кушетка, малка кухничка, бюро отрупано с географски карти и килер за провизии. На пода се намира „естественият телевизор“ на мореплавателя – стъклена преграда, през която могат да се видят рибните пасажи.

Савен е бивш военен, парашутист, изпълнявал мисии в Африка. На Черния континент той е работил също като частен пилот и рейнджър в национален парк. Ексцентрикът смята да популяризира новия начин на плаване, като се остави на прищевките на морските течения, без да има какъвто и да е начин да им се противопостави. Към 20 декември жилавият приключенец възнамерява да „вдигне котва“ от Канарските острови и да прекоси за три месеца Атлантика. Той не знае къде точно ще го отведат теченията, но това ще бъде някъде между Гваделупа и Барбадос.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе