Коя е Марияна Николова?

За това, че Марияна Николова може да заема поста вицепремиер на мястото на подалия оставка Валери Симеонов след 26 дни протести с това искане на майките на деца с увреждания, се чу в началото на седмицата.

Тогава близкият до партията на Симеонов НФСБ сайт „Флагман“ написа, че вероятно тя, досега началник на кабинета на Симеонов, ще бъде предложена за поста. В същия ден в ефира на БНТ лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че не му е известно тя да е предлагана за поста. Ден по-късно обаче, когато кандидатурата е била официално предложена на среща на тримата лидери при премиера Бойко Борисов Сидеров ядосано напусна срещата, пише Дневник.

YouTube

Днес парламентът официално освободи Валери Симеонов и избра за негов наследник Марияна Николова. „За“ гласуваха 116 народни представители, а „против“ – 62.

За нейната личност не се знае много.

Според визитката й, представена от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов от парламентарната трибуна днес, тя е родена в Ботевград. Там завършва гимназията с преподаване на чужди езици „Алеко Константинов“. Завършва Публична администрация и административни практики в СУ „Свети Климент Охридски“, а също така е магистър по право на Европейския съюз и Стопанско управление. Има обучения и специализации в различни страни – в Европейски институт по публична администрация, Холандия; в HAUS финландски институт за публичен мeниджмънт; Финландия, Европейска академия за данъци, икономика и право, Германия, а също във Франция, Австрия и Великобритания.

Била е адвокат към Софийска адвокатска колегия и юрисконсулт в „Топлофикация София“. Заемала е различни експертни длъжности в Министерство на държавната администрация и административната реформа. Била е директор на дирекция „Правно-нормативни дейности“ в Министерство на земеделието и храните по времето на първия кабинет „Борисов“, когато министър на земеделието е Мирослав Найденов.

Тя е била и в Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Работила е в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор към Министерство на икономиката. Била е и ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита“ в Националната електрическа компания (НЕК).

От май 2017 г. е началник на кабинета на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика. Преподавател е в Института по публична администрация към Министерския съвет.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе