Депутатите отхвърлиха ветото на президента за корпоративното подоходно облагане

Депутатите приеха повторно Закона за корпоративното подоходно облагане и преодоляха президентското вето.

„За“ закона гласуваха повторно 130 народни представители, „против“ – 46, нямаше „въздържали се“, предаде  Агенция „Фокус“.

YouTube

Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание законът се счита за повторно приет, ако за него е гласувало мнозинство повече от половината от всички народни представители – 121. В мотивите си държавният глава посочва, че не е съгласен с данъка върху моторните превозни средства, отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци.

Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат. Той изтъква, че това е особено неприемливо, когато се удължава прилагането на конституционно нетърпима уредба – таксата за битови отпадъци да продължава да е според данъчната оценка на имота, а не според количеството отпадъци.

Президентът оспорва и въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България, в зависимост от използването на имота. Румен Радев не е съгласен и с промените в Закона за митниците, с които те се преобразуват в териториални дирекции.

Ветото бе единадесетото за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях – върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе