Черен петък или кредитен капан?

От Асоциацията за защита на потребителите предупреждават хората да внимават при пазаруването, предава Нова Телевизия.

Покрай ежегодната кампания „Черен петък” от Асоциацията за защита на потребителите алармират, че са получени множество сигнали за фалшиви отстъпки, които търговците обявяват, но всъщност се оказва, че са търговски трикове. От там призовават хората да бъдат внимателни, когато пазаруват.

YouTube

„Редовна практика е да се обявяват намаления, които достигат до 70-80%. Когато обаче клиентът влезе в търговския обект, установява, че намалението важи за 2-3 артикула, които на практика са в ликвидация. При интернет търговията потребителите е добре да си направят предварително проучване за цените на стоките, които представляват интерес за тях, за да избегнат капана на фиктивните намаления”, съветват от Асоциацията.

Много е важно да пазаруваме от утвърдени онлайн магазини, които гарантират оригиналността и произхода на продуктите. В Асоциацията за защита на потребителите има получени сигнали предимно срещу сайтове за козметика и парфюми, които доставят реплики, а рекламират стоката си за оригинална.

Добре е да се внимава и с бързите потребителски кредити. По време на празници фирмите използват празничното настроение на хората, като предлагат на пръв поглед „изгодни“ кредити. Впоследствие обаче лихвите по тези заеми се оказват много по-високи от средните за пазара. Нуждата кара хората да теглят заеми, достигащи до 5000 лева, а в последно време има и оферти за 10 000 лева само срещу лична карта и то в рамките на един час.

„Предвид множеството случаи на граждани, подписали доброволно договори за кредити със съмнителни фирми и лихвари, вече е време те да изискват повече информация преди да предприемат действия. Гражданите трябва да поставят под съмнение обяви за кредити само срещу лична карта и без доказан доход. Такива оферти в никакъв случай не са изгодни. След време идват събирачите на дългове, а както знаем в България бизнесът със събиране на задължения все още не е законово регламентиран”, предупреждават от Асоциацията за защита на потребителите.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе