Ще се изненадате защо тоалетната хартия е бяла!

Можем да се обзаложим, че абсолютно всеки ден използвате тоалетна хартия. А замисляли ли сте се как се прави тя? Едва ли.

Въпреки че я допирате до една от най-чувствителните части на тялото си, вероятно не сте й отделили заслуженото време да се поинтересувате как точно се прави или защо изобщо изглежда по познатия ни начин. Днес ще ви разкажем малко повече за тази ваша помощница в най-деликатните моменти.

YouTube

И така, нека първо уточним каква е разликата между белите и цветните ролки. Цветната тоалетна хартиявъзниква в САЩ през 50-те години на миналия век вследствие на хрумване, че дори малките детайли в банята биха могли да бъдат част от интериора. Шарените ролки се радвали на най-голяма популярност през 70-те години. След това обаче производителите лека-полека намалили количествата на тоалетната хартия от този вид. Но на какво се дължи това?

Има няколко причини в момента да се предлага предимно бяла тоалетна хартия. Една от тях е свързана с начина, по който човешкото съзнание възприема белия цвят – то автоматично решава, че „бяло” е еквивалентно на „чисто”. За това донякъде има вина и рекламната индустрия. По същата тази причина и самите тоалетни чинии са бели. Всъщност преди избелването тоалетната хартия е кафеникава. Този цвят обаче, откъдето и да го погледнем, никак не е привлекателен.

И производителите на тоалетна хартия са стигнали до извода, че едва ли някой би предпочел кафява тоалетна хартия сред бялото множество. Вероятно обаче, за да са сигурни, са инвестирали огромни суми в изследвания на потребителските нагласи.

Има и още едно силно предимство в полза на бялата хартия. Избелването не само променя цвета й. То се използва за премахване на лигнина, което, от своя страна, прави продуктът за тоалетни нужди осезаемо по-мек.

Лигнинът е полимер в дървесината, който играе ролята на нещо като лепило – той прикрепя нишките на дървото една за друга, за да може стъблото му да бъде устойчиво на външни влияния.

Премахването на лигнина обаче не само омекотява тоалетната хартия. Така тя се сдобива и с по-дълъг срок на годност.

Сигурно сте виждали стар вестник, пожълтял от времето. Всъщност жълтият цвят се дължи на лигнина в хартията. Логично е, че производителите на тоалетна хартия не биха искали продуктът им да пожълтява, защото ще трябва да се бракува твърде скоро.

Дори хартията да е изцяло от рециклирани продукти и да не съдържа лигнин, нейният цвят отново не е привлекателен и тя се нуждае от допълнително избелване.

Вече стана ясно защо хартията изобщо се третира по някакъв начин. Но все пак: защо все по-рядко се произвежда цветна хартия?

От една страна, боите, използвани за промяна на цвета, са вредни за околната среда. Също така, те биха могли да предизвикат кожно раздразнение и дори алергични реакции. Времето, за което хартията се разгражда, се увеличава чувствително след нейното оцветяване.

Разбира се, далеч сме от мисълта, че големите компании биха се съобразили с гореизброените фактори, ако благодарение на тях можеха да увеличат продажбите си. Както знаете, козметичните компании например, продължават да слагат доказано вредни съставки в своите продукти.

Причината е другаде – просто оцветяването на тоалетната хартия би представлявало допълнителен разход за производителите. Но тъй като, така или иначе, на подсъзнателно равнище хората предпочитат бялата хартия, подобна инвестиция не би била основана. А едва ли броят на клиентите ще се увеличи драстично, ако всички ролки на дадена марка се оцветят.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе