Изнудват ни в интернет по нова схема

Лъжат потребители, че притежават кадри с неприлично съдържание, които ще бъдат разпространени в мрежата, ако не се плати откуп, предава БНТ. Заплахите се разпространяват по електронните пощи. През последните седмици са се активизирали и престъпниците, които опитват да източват данни от дебитните карти чрез фалшиви имейли от институции и банки.

Най-популярната спам кампания през последните месеци може да стресне всеки. Неизвестни лица заплашват чрез имейл, че притежават клип на интернет потребителя с порнографско съдържание и се иска солиден откуп, за да не го разпространят. За да се аргументират добавят и негова парола – придобита чрез хакерска атака.

YouTube

комисар Явор Колев – началник на отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП: Тази спам кампания върви от африкански държави. Сумите, които се искат като откуп, платени по фирми за бързи преводи или крипто валути, варират от 500 до 9000 долара. Аз самият на служебния ми мейл, който ясно показва каква е длъжността ми, получавам средно по три такива съобщения дневно.

След изтичането на дадения за откупа срок не се случва нищо, а след време измамниците могат да повторят опита, въпреки че сте сменили цитираната от тях парола. През последните седмици изключително активни са и престъпниците, изпращащи писма от името на банки, институции, съдия изпълнители и фирми, с които ни приканват да влезем в посочен сайт.

комисар Явор Колев – началник на отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП: Това са сайтове, които наподобяват истинските страници на финансови институции, като ни казват, че нашият акаунт в интернет банкирането ще бъде закрит, защото не е бил активен и трябва да активираме акаунта си като въведем потребителско име и парола. Впоследствие да въведем данни от платежен инструмент.

Кои са първите неща, които трябва да ни направят впечатление, когато получим съмнителен имейл?

Николай Кръстев – IT експерт: „Задължително трябва да се гледа имейла на изпращача и не това, което пише, тъй като всеки може да си напише всякакво име, а да видят самия домейн. Когато е истински мейл, ако се изпраща от банката „Х“, то трябва да бъде х.bg“

Хората обаче често неглижират сигурността на собствените си данни в интернет.

Николай Кръстев – IT експерт: „Един вид, когато им кажем как да си направят паролата, те казват „Да, де, ама кой ще ми открадне имейла?“, или „Ако го откраднат – да го вземат, аз ще си направя нов. И в общи линии има едно неглижиране, което не е ок“.

комисар Явор Колев – началник на отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП: Много е важно да използваме легални операционни системи, всяко устройство да има легална антивирусна програма.

Ежедневно в ГДБОП получават десетки сигнали за опити за такива измами и предупреждават: в интернет няма 100-процентова безопасност, но ако спазваме определени правила за сигурността на собствените си данни, шансът да се окажем измамени е малък. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе