Прясното мляко е вредно за костите?

Консумацията на повече мляко вероятно не понижава риска от фрактури на костите, показва изследване на шведски учени. Според него за жените, които пият по повече от три чаши мляко дневно, има по-голям риск от счупвания, отколкото при тези, които консумират по-малки количества.

Те обаче посочват, че проучването им само посочва тенденция и не може се използва като доказателство, че млякото е ведно за костите. Отбелязва се, че фактори като алкохол или наднормено тегло също играят роля.

YouTube

„Хората, които пия много мляко, са с 50% по-висок риск от тазобедрени фрактури“, казва проф. Карл Майкълсън от университета в Упсала.

Изследвани са 61 400 жени за период от над 20 години и 45 300 мъже за 11 години, които е трябвало да попълнят въпросници за консумацията на мляко, кисело мляко и сирена за период от година.

Наблюденията на участниците в последващите години показват, че в групата на консумиращите повече прясно мляко има повече случаи на костни фрактури. Освен това в нея е по-висока и смъртността. Сходна, макар и по-слабо изразена тенденция, е наблюдавана и при изследваните мъже.

Противоположен обаче е моделът при консумиращите кисело мляко (йогурт). В тази група хората, които ядат повече от него са с по-нисък риск от фрактури.

Възможно обяснение е наличието на захари в прясното мляко. Предишни изследвания показват, че те причинят състаряване.

„Резултатите може да поставят под въпрос препоръките за пиенето на много мляко за здрави кости. Но те трябва да бъдат интерпретирани внимателно“, казва проф. Майкълсън.

Според него препоръките за балансирано хранене не трябва да бъдат променяни, преди да бъдат направени допълнителни проучвания

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе