Може ли частният бизнес да повиши доходите?

Има ли откъде да дойдат парите за заплати?

Може ли частният бизнес да повиши доходите и как ще се подобри стандартът на живот?

YouTube

„Доходите не са спрели да се повишават, откакто сме в ЕС. През последните години растат с порядъка на 8-10%. Догодина нашата прогноза е за 8,4% ръст”, заяви в „Здравей, България” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Той продължи със статистиката и посочи, че като икономика растем много по-бързо от средноевропейското ниво. Ръстът на европейската икономика бил около 2%, а на българската – около 3,5%. В същото време по равнище на доходите сме последни в ЕС. Това било така, защото сме на последно място по БВП на глава от населението, както и на последно място сме по производителност на труда.

„България е сред страните с най-малка продължителност на трудовия път. Сред страните сме и с най-малко работни дни в годината”, уточни Велев.

„Доходите и пазарът на труда са двата големи проблема. Според мен част от причината за протестите е това, че хората не виждат друг начин, с който да повлияят върху доходите си. Друг проблем е, че именно в условията на недостиг на работна сила се говори за внасяне на работна ръка”, коментира бившият социален министър Иван Нейков.

По думите му в основата на цената на труда стои квалификацията. Когато тя няма влияние върху доходите, единственият вариант са протестите. Васил Велев обаче не се съгласи с тази теза и заяви, че в някои сектори има такава връзка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе