Военно положение в Украйна

Президентът е провел разговор с генералния секретар на НАТО Столтенберг заради „агресията на Русия“.

Петро Порошенко подписа указ по решението на Съвета за национална сигурност за въвеждане на военно положение в страната, се съобщава на уебсайта на президента на Украйна.

YouTube

Военното положение в Украйна ще бъде валидно от 26 ноември до 26 януари 2019 г. Генералният щаб е натоварен с организирането на частична мобилизация.

На службата за сигурност на Украйна е наредено да засили контраразузнаването, режимите за борба с тероризма и секретните операции, както и информационната безопасност.

Военното положение ще влезе в сила едва след одобрението на парламента. Сега указът на президента трябва да бъде разгледан на заседание на Върховната рада на 26 ноември от 17:00 часа българско време, което ще бъде закрито за медиите.

Всички кораби са задържани на около 20 километра от руското крайбрежие и на 50 километра югозападно от обичайното място за преминаване на кораби по Керченския проток под Кримския мост.

По време на инцидента трима украински войници бяха леко ранени. Те са получили медицинска помощ и няма заплаха за живота им.

Малкият артилерийски катер „Никопол“ от Военноморските сили на Украйна е взет на абордаж от руските сили в Черно море, но екипажът му не се е предавал до последно, предава агенция УНИАН, като се позовава на информация от украинските медии.

Както пише медията, по другия украински брониран катер – „Бердянск“ е стреляно и в резултат от това са ранени членове на личния състав. УНИАН коментира, че за момента няма достоверна информация за състоянието на моряците и че руснаците може и да лъжат.

Русия възбуди углавно дело за нарушаване на държавната граница и поиска спешна среща на Съвета за сигурност на ООН относно положението в Азовско море.

От своя страна президентът на Украйна Петро Порошенко е провел разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по време на който събеседниците са се договорили за спешно свикване на извънредно заседание на Комисията Украйна – НАТО, пише киевският ежедневник „День“.

Според съобщението във Фейсбук на прессекретаря на Порошенко Святослав Циголко, двамата са се договорили за спешното свикване на заседанието заради „агресията на Русия“. По неговите думи, украинският държавен глава е информирал Столтенберг за „грубия акт на агресия на Русия срещу Украйна в Азовско-Черноморската акватория и ответните действия на Украйна, включително въвеждането на режим на военно положение“.

Президентът също е призовал за усилване на международния натиск над Москва за незабавно освобождаване на украинските моряци и кораби. „Генералният секретар на НАТО изрази подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна и призова Русия да спазва нормите на международното право и свободата на корабоплаването в акваторията на Азовско и Черно море“, отбелязва още прессекретарят.

Двамата са обсъдили и заплахите за регионалната сигурност вследствие на непредсказуемите действия на Русия, добавя Циголко, като посочва, че по време на разговора е постигната договорка да бъдат продължени контактите на най-високо ниво.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе