Нов вид жаба откриха във Венецуела

Изследователи откриха в северната част на Венецуела нов вид миниатюрна жаба, която се среща единствено по тези места, съобщава Франс прес.

Животното, което по размер не надвишава 2,5 сантиметра, беше кръстено Mannophryne molinal в памет на видния венецуелски херпетолог Сезар Молина /1960-2015/. Характерно за новооткрития вид е черната ивица, която преминава през гушата на земноводното. Женските екземпляри са значително по-големи от мъжките, установи екипът на Мигел Мата от Централния университет във Венецуела, осъществил изследването.

YouTube

Този вид жаби обитава горите на планината Ароа в щата Яракуи в северната част на венецуела. На гърба на Mannophryne molinal се забелязват краски, вариращи от кафяво до сиво и тъмнозелено. Коремчетата на самците са бели, а гушите им са сивкави. Женските екземпляри са с по-пъстра окраска по коремчетата и са с по-отчетлива черна ивица под гушата.

След обстоен анализ на снимков и звуков материал учените стигнали до извода, че са се натъкнали на нов вид от познатите досега 19 разновидности на рода Mannophryne.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе