По-ниски горива за Нова година?

Цените на горивата не са паднали заради протестите, а заради цените на суровия петрол – това коментира шефът на Петролната и газовата асоциация Валентин Златев.

Вчера той за пръв път след началото на недоволството обяви публично, че разбира протестиращите, но цените случайно са паднали толкова рязко в последно време, предава NOVA.

YouTube

Какви са прогнозите оттук нататък, след протестите, след спада на цените – сега Велина Сашева ще ни каже с нейния събеседник – изпълнителният директор на Петролната асоциация Андрей Делчев.

Как стана така, че цените на горивата спаднаха с около 30 стотинки за литър бензин и с около 15-20 стотинки за литър дизел? Суровият петрол поевтиня, респективно цените на дизела и бензина ги последваха, тоест това е чисто пазарно поведение на горивата, което няма нищо общо с протестите. Съчувстваме на всички тези, които излизат и изразяват общественото и социалното си недоволство, но истината е, че ако петролът вървеше нагоре, то и цените по бензиностанциите щяха да вървят нагоре. Тоест тези цени, които в последните 2-3 седмици са поставени по бензиностанциите, не са резултат от протестите.

Обикновено цените на горивата „закъсняват” с няколко дни спрямо цените на суровия петрол – и когато цената се увеличава, и когато намалява. Делчев даде пример, че при цена на дизела от 2,34 лв/л, себестойността на горивото е 2,29 лева, а печалбата на производителите е 0,04 лв./л. Той обаче обясни, че при големи обороти производители и търговци могат да си осигурят добра печалба. Производителите казват, че при сегашните нива на акцизите и ДДС, търговци, които продават гориво на цена от 1,80 лв./л, би трябвало да работят на загуба, освен ако не са в сивия сектор.

Делчев прогнозира, че ако тенденцията за поевтиняване на петрола се запази, ще посрещнем Нова година с още по-ниски цени.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе