Имениците днес

На 1 декември църквата почита Свети пророк Наум.

Наум живял 700 години преди Рождество Христово. 200 години преди него пророк Йона, по Божия заповед предсказал разрушението на Ниневия речник за големите беззакония на нейните жители. Ниневитяни се покаяли и Господ отменил строгата си присъда.

YouTube

След известно време те пак се развратили и тогава Бог чрез устата на пророк Наум им открил страшните бедствия, които ще ги постигнат.

Пророчеството се сбъднало точно. Ниневия, един от най-големите и богати градове на древния свят, била разрушена дo основи и разграбена от враговете. Разливането на р. Тигър довършило опустошението. Сега едва може да се познае мястото, където е бил тоя грамаден град.

Пророк Наум предсказал и други събития и утешавал верните Божии служители чрез откриване на евангелските обещания.

Времето на служението на порок Наум се отнася към втората половина на царуването на Иудейския цар Езекия, тоест към 745-714 г. пр. Р. Хр. (след разрушаването на Израилското царство).

За другите обстоятелства от живота на пророка не се знае нищо. Според преданието, той починал на 45-годишна възраст и бил погребан в отечеството си.

Днес православната църква почита също и паметта на Св. Филарет Милостиви, Св. Стефан Урош, цар Сръбски и Архиепископ Серафим (Соболев).

На 1 декември във всички храмове светяват вода.

Ако успеете да отидете на църква до обяд или в ранния следобед, ще можете да си налеете прясна светена вода, преди да са я бутилирали.

С тази вода наръсете домовете си (без тоалетната и банята) и работните си места, наръсете всички членове на вашите семейства, за да изчистите негативната енергия и да можете така пречистени да се подготвите емоционално и духовно за предстоящия голям празник Рождество Христово.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе