Как се борим срещу мръсния въздух

В момента концентрацията на прахови частици в София е 122 микрограма. Тя не може да се сравнява със средно денонощната норма. Това е моментна стойност, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия главният експерт към отдел „Мониторинг на въздуха“ Тодорка Петкова.

Количество прахови частици в пъти над нормата беше измерено в Горна Оряховица, Шумен, Русе и други населени места. Нормата е 50 микрограма за кубичен метър. Петкова каза, че това замърсяване има сезонен характер и се повишава с настъпването на отоплителния период. Изгарянето на повече твърди горива, в съчетание с мъглата и температурната инверсия, спомагат за задържването и натрупване на прахови частици. Според главния експерт автомобилите също замърсяват атмосферата, но в по-малки количества.

YouTube

Извършват се проверки на място. Въведохме зелен билет за 4 декември – еднодневна абонаментна карта, която струва 1 лв. за цялата градска мрежа за целия ден. Призовавам всички днес да използват градския транспорт, заяви директорът на дирекция „Климат, вода и въздух“ към Столична община Теодора Полимерова.

Тя посочи, че се правят проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци на открито. В понеделник в квартал „Факултета“ не са открити нарушители. От общо 93 семейства, които живеят във виетнамските общежития, 65 се отопляват чрез електричество. От началото на годината са проверени много сторителни обекти, автосервизи. Съставени за актове съгласно наредбите на Столична община. За последните 2 уикенда са направени 140 проверки.

Ясен Джабиров от гражданската инициатива „Air Sofia“ каза данните на инициативата показват в пъти повече замърсяване от официалната информация. Причина за това е влажността на въздуха. Джабиров информира, че средните стойности съвпадат с държавните. Според него инверсията е само повод за по-сериозното разглеждане на проблема. Трябва да има адекватен план за подобни критични ситуации, както и политика за ограничаване на произвеждането на замърсяване, добави Джабиров.

Над 55 000 домакинства се отопляват неекологично. Специални електростатични филтри улавят праховите частици в атмосферата, като намаляват нивата на замърсяването. Осем филтри са поставени на територията на квартал „Факултета“, две са на административни сгради. Кметът на „Красна поляна“ Иван Чакъров заяви, че е нужен по-голям брой филтри, за да се постигне нужния ефект. Необходимо е да се обхванат повече домакинства.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе