Затваряне на заведенията, нарушили забраната за тютюнопушенето?

Заведения, в които се нарушава забраната за тютюнопушене, да бъдат затваряни, а собствениците да носят отговорност за системно нарушаване на забраната. Такива мерки за борба с пушенето предлага Министерството на здравеопазването, предаде БНР. Снежана Поповска, главен експерт в Дирекция „Профилактика на болестите и зависимостите“, заяви, че забраната за пушене на закрито не е ефективна.

„Едни и същи заведения системно нарушават забраната. Затова в закона се предвижда да се включат такива текстове и самите заведения – да има възможност да бъдат затваряни“. МЗ предлага и прецизиране на понятието „закрито обществено място“.

YouTube

Доктор Маша Гавраилова, председател на „България без дим“, каза, че ще поискат забрана за външната реклама и на т.нар. „електронни цигари“: „Родителите не осъзнават, че купувайки на децата си такива изделия, после ще имат големи проблеми, тъй като това категорично се е доказало от проучване, че те са една врата към конвенционалните тютюневи изделия“.

Официалната статистика посочва, че 1 милион българи, от близо 2 милиона пушещи, се очаква да умрат преждевременно поради заболявания, свързани с употребата на тютюневи изделия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе