Чудна комета ще ни озари по Коледа

Към Земята приближава „Коледна комета“, която ще може да бъде видяна с просто око. Оцветена е в зелено и при добро време ще представлява невероятна гледка, обещават астрономите.

Тя ще се приближи на 16 декември и това ще е нейната 10-та най-близко документирана поява в историята на човечеството. Аматьорите астрономи по целия свят вече са се приготвили да заснемат събитието. Кометата 46P Wirtanen се е появила и в същата нощ, когато е бил роден Исус, твърдят още те.

YouTube

А как да бъде видяна?

„Ако се отдалечите от осветени места и се ориентирате с помощта на небесна карта или просто се взирате достатъчно дълго, ще забележите дори и сега малко петно, което се намира в съзвездието Eridanus. На снимките то излъчва ярка зелена светлина“, обяснява астрономът Джон Бърстейн от НАСА. Траекторията, по която ще премине кометата Кометата ще се приближи до Земята на растояние от около 11,6 милиона километра, което е в 30 пъти повече, отколкото Луната. При максималното си доближаване небесното явление ще се движи в областта на съзвездието Телец. За да видите добре кометата, трябва да се намирате на място, отдалечено от светлини, а също така и чисто от смог. За това дали наистина по времето, когато е бил роден Исус наистина е минавала комета край Земята, се водят спорове. От астрономична гледна точка може да става въпрос за излъчване на енергия от планетите. За първи път италианският художник Джото ди Бондоне изобразява като комета Витлеемската звезда.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе