Учени с нова теория за тъмната материя

Учени от Оксфордския университет смятат, че може да са открили решение на една най-големите загадки на тъмната материя, а именно – какво представлява тя. Според Джейми Фарнс тъмната материя, може да се окаже „тъмна течност“, съобщава Astronomy and Astrophysics, където е публикувано проучването.

То е предадено на журнала още на 23-ти февруари т.г., одобрено е през октомври и е публикувано през ноември. В него се представя нова теория.

YouTube

Според нея галактиките се въртят толкова бързо, че би трябвало центробежните сили да ги разкъсат. Това обаче не се случва и според теорията се дължи на „ореол от тъмна материя“.

Фарнс смята, че този ореол се образува от комбинация от тъмна материя и тъмна енергия, които може да съществуват заедно като „тъмна течност от отрицателни маси“. Накратко, въпросната субстанция действа противоположно на гравитацията и вместо да привлича обекти, ги отблъсква.

Според Фарнс Вселената се самобалансира, като постоянното създаване на нова материя възобновява и тъмната материя, която се губи от процесите. По този начин астрономът обяснява и наблюденията, че тъмната енергия е сравнително постоянна и не регистрира големи промени или отслабване. Фарнс дава за пример приготвянето на пуканки – постоянно изникват нови и нови източници на енергия и материя, включително тъмна.

За сега всичко това е предимно теория. Нейната цел е да даде посока на останалите астрономи какво да проучат и да проверят дали предложенията на Фарнс и екипа му са правилни.

Източник: vesti.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе