Учени разработват възможността за чат с починали близки

Изкуствен интелект ще направи възможно хората да комуникират с дигитални „реплики“ на мъртви хора чрез социални мрежи и месинджър.

Според учените новата технология ще смекчи болката от загубата на любим човек.

YouTube

В основата на разработката е технологията „Replica AI“. Тя е създадена от рускинята Евгения Куйда, която е собственик на „Luka“, стартъп за чатботове.

Основната цел на проекта е разработване на персонален чатбот, който да позволява на хората да продължат комуникацията след смъртта на близък.

Специалисти от Индия изучават самата концепция за цифрово съзнание и виртуално безсмъртие. Това включва съхранението и предаването на данните на определена личност в компютър.

В резултат на това експертите разработват триизмерен дигитален аватар. Той изглежда и говори като починалия човек и има достъп до цифрови данни директно от „облака“.

Когато влезете в системата на разработката, вие можете директно да общувате с дигиталните „реплики“.

В процеса на изграждане на дигиталната идентичност „пост мортем“ са използвани съществуващите профили на починалия в социалните мрежи и миналите му онлайн комуникации.

В резултат на всички събрани данни системата създава виртуален човек, с когото близките могат да комуникират.

Все пак, учените предупреждават, че комуникацията няма да бъде толкова задоволителна, каквато е била с живия човек.

Евгения, която е идеологът на проекта казва, че се е вдъхновила за идеята от лична загуба.

Тя е делила апартамента си с най-добрия й приятел, Роман, който губи живота си в катастрофа. Докато седи сама у дома, в продължение на дълго време тя препрочита старите им разговори в социалните мрежи и така идеята идва – тя има компания за разработване на чатботове. И буквално превръща близкия си човек в такъв. Това се случва с изричното позволение на майка му.

„Това обаче е като комуникация със сянката на живия човек“, пояснява Евгения.

Не всички са ентусиазирани от дигиталния живот след смъртта. Канадския психолог Андреа Уорник казва, че има какво да научим от чатботовете, най-вече, че ако някой човек е починал не означава, че е изчезнал завинаги. Но все пак, казва Уорник, добре е да продължим напред.

Източник: vesti.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе