За какво са полезни различните видове чай

Всички знем, че да пиеш отвара от билки е едно от най-полезните неща. Нека сега видим кой чай за какво е полезен:

Черен чай вместо кафе

YouTube

Черният чай е богат на антиоксиданти и хидратира тялото, за разлика от кафето, което го дехидратира. Енергийният тласък, който ще получите от кафето, може да се ви се стори по-силен в началото, но бързо ще отмине. Докато черният чай ще ви разсъни и ободри по-бавно, но за сметка на това за целия ден.

Маточина – против стрес

Маточината действа успокояващо на нервната система, има антиспастично и противогърчово действие. Стимулира апетита и процесите на храносмилане, потиска гаденето и повръщането.

Жълт кантарион против депресия

Жълтият кантарион е безспорен лидер сред билките при депресивни състояния, стрес, тревожност, безсъние, паническо разстройство. Качествата му на антидепресант са научно доказани. Билката повишава нивото на серотонин (хормон на щастието), който се смята отговорен за настроението на човека.

Джинджифил против гадене

Ако държите мед с настърган джинджифил в хладилника, значи имате най-хубавия и полезен чай. Просто разтворете лъжица от сместа в чаша топла вода и се насладете на сгряващия му ефект. Джинджифилът помага срещу гадене и възпаления.

Мента и джоджен против болки в стомаха

Двете билки са „роднини“, затова ги слагаме на едно място. Освежаващият ментов чай много помага против газове, а чаят от джоджен е страхотен, ако сте преяли предишната вечер с нещо тежко и мазно.

Лайка против безсъние

Много помага за добър сън. Има успокояващ ефект и действа добре и на гърлото.

Мащерка против кашлица

Ароматният чай от мащерка с една лъжица мед е първото „лекарство“ против започваща инфекция на горните дихателни пътища.
Като цяло билката има противовъзпалително действие, богата е на антиоксиданти и няма да сбъркате, ако завършвате по-често дните си с такъв чай.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе