Кое ще се вдигне през 2019?

Въпросът, който всеки от нас може би си задава в момента е – за какво ще плащаме повече през 2019 г.?

Отговорът – вода, природен газ, кредити, данъци и др. Вижте още:

YouTube

Вода

От 2019 г. поскъпва водата в 27 населени места. Единствено в Кърджали се очаква леко поевтиняване на услугата. С 12 стотинки ще се повиши цената на водата във Варна – от 2.97 лв. на 3.09 лв. В Пловдив услугата поскъпва минимално със стотинка и половина на кубик. Това предвижда доклад, който Комисията за енергийно и водно регулиране ще разгледа следващата седмица.

Според експертните изчисления, в столицата водата ще поскъпне с 13 стотинки. В Монтана цената на водата се увеличава с 9 стотинки от 2019 г. В Шумен скокът на цената на водата ще е 11 стотинки – от 3.29 лв. до 3.40 лв. Във Враца водата ще е по-скъпа с близо 14 стотинки на кубик, от 3.03 лв. до 3.17 лв.

От догодина бургазлии също ще ползват по-скъпа вода, цената нараства от 2.72 лв. до 3 лв. В Русе цената на водата се очаква да стане 2.94 лв. стотинки за кубик. В Перник – 2.33 лв., а в Сливен 2.62 лв. В Ямбол водата ще поскъпне до 2.91 лв., а в Добрич – до 3.35 лв.

В Кърджали се очаква поевтиняване на водата, защото водното дружество там не е изпълнило изискванията за инвестиции в района.

Природен газ

Природният газ да поскъпне с 3.5% от януари. Това искане внесе „Булгаргаз“ в Комисията за енергийно и водно регулиране. От регулатора вече съобщиха, че при подобно увеличение няма да се наложи промяна в цената на парното, топлата вода и тока.

Очаква се комисията да разгледа и одобри предложението на „Булгаргаз“ до края на този месец.

Данъците на старите автомобили

Само преди месец парламентът прие по-високи данъци за старите автомобили.

Няма да има данъчно облекчение за автомобили с допълнително монтирана газова уредба, решиха депутатите, които гласуваха на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се изменя Законът за местните данъци и такси.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г. Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3.5 тона ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен.

Кредитите

Голяма е вероятността през 2019 г. да започне плавен ръст на лихвите по кредитите. За това предупредиха редица банкери.

Пенсии

Минималната пенсия от 1 юли догодина ще нарасне до 219.43 лв. Таванът на пенсиите става 1200 лв., а всички пенсии се увеличават с 5.7%.

Осигуровки

От 1 януари хората с по-високи доходи вече ще плащат осигуровки върху 3000 лева, а не върху 2600, както досега.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе