Стотици метеори ще можем да наблюдаваме в нощта на 13 срещу 14 декември

Най-подходящото време за наблюдение на метеорния поток Греминиди ще бъде в нощта на 13 срещу 14 декември и през следващата нощ.

Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ за настъпването на астрономическата зима и интересните явления през зимата.

YouTube

„Максимумът на метеорния поток Греминиди тази година ще бъде на 14 декември около 14:30 ч. с активност около 100 метеора на час. Предвид, че за нашите географски дължини максимума се пада през деня, най-подходящото време за наблюдения от България ще бъде през втората половина на нощта 13 срещу 14 декември и през следващата нощ – на 14 срещу 15 декември.

На 14 декември Слънцето ще изгрее за София в 07:49 ч. и ще залезе в 16:53 ч. На същата дата Луната ще залезе в 23:34 ч. с 44% осветен диск – малко преди първа четвърт. Метеорният поток Геминиди се наблюдава до 17 декември, когато Земята преминава през облаци от космически частици, отделили се от астероида 3200 Phaethon“, допълни още Маркишки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе