Продават ни месо в легени по празниците (ВИДЕО)

В навечерието на коледните празници се извършват постоянни проверки на търговци на всякакви видове хранителни стоки.

Това каза в ефира на „Здравей, България” изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев, предава NOVA.

YouTube

Той призна, че на пазара все още има некачествена и дори опасна за здравето на хората продукция. Така например част от цитрусовите плодове били боядисани, за да изглеждат по-апетитно и да се удължи трайността им.

Повечето от цитрусите се внасят от Турция. През нашата страна минава и продукцията, която се изпраща в Западна Европа. Затова има наложени стриктни европейски изисквания, аБАБХ може да проверява до 50% от стоката”, обясни д-р Илиев.

Той призова потребителите да не купуват нищо от нерегламентирани места и да подават сигнали за всичко, което им се стори нередно в търговията с храни.

Шефът на БАБХ коментира и твърдението на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, според което фирми, унищожаващи труповете на умъртвени по преценка на ветеринари животни, са получили за дейността си 12 млн. лв. Д-р Илиев пояси, че похарчените пари всъщност са 9 млн. лева и те са дадени и на въпросните компании, и на инсенераторите.

Няма никаква възможност и е изключително скъпо да се поставят животни под карантина и такова нещо не се прави нарочно”, категоричен бе директорът на БАБХ.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе