Откриха картел при фирмите за саниране

снимка: Papalin4o Photography

Тринадесет фирми, участвали в обществени поръчка за саниране, са обвинени в картел, пише banker.bg. Това обяви Комисията за защита на конкуренцията в четвъртък (20 декември).

Проверката е била извършена след сигнал на възложител – в случая община Търговище. Кметът на Търговище е изпратил до антимонополистите копия от електронни писма, разменени между участниците в обществената поръчка. Установено е, че строителните фирми са се договорили да разпределят помежду си обектите и „да подадат ценови оферти равни на максималните им цени, с които са класирани в първия етап от процедурата“. 

YouTube

В съобщението на КЗК четем, че регулаторът е извършил внезапна проверка на място – в офисите на три от компаниите. Иззети са копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за подобни договорки между участници и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност. 

„На база на събраните доказателства Комисията конституира като ответни страни в производството други търговски дружества и еднолични търговци, както и техни обединения, участници в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност в общините Пловдив и Гоце Делчев“, разясняват също така от антимонополната комисия. 

Въз основа на всички установени факти и обстоятелства, регулаторът счита, че компаниите участват в картел, „имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.“

В съобщението си КЗК цитират следните компании: „Мултиплекс инженеринг“, „ВМЛ – консулт“, „Димитров и син“, „Адапт“, „Архкон Проект“, „Евиданс инженеринг“, „Тобо инвест“, „Фрибул“, „Корект“, „Инфрам“, „Интконс“, „Ен Екип“ и „Протико Ил“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе