Хванаха шуменска група, изготвяща фалшиви дипломи

Работата по документиране на престъпното деяние се провежда под надзора на Шуменска районна прокуратура.

Оперативните действия започнали преди повече от два месеца, когато служители от Криминална полиция в РУ – Шумен влезли в дирите на престъпна схема. При упорита и последователна работа било изяснено, че в основата й са жители на града. Те се занимавали с изготвяне на неистински документи – основно свидетелства и дипломи за завършено средно и висше образование.

YouTube

При разплитане на случая криминалисти установили, че набирането на „клиенти“ ставало чрез интернет сайт с посочен за връзка телефон и имейл адрес. В контакт с потенциалните клиенти фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в Министерството на образованието и науката и че след заплащане на съответната сума документът ще бъде легализиран и вписан в регистър. Цената на диплома за средно образование варирала между 1500 – 1800 лева, а за висше – между 2000- 2500 лева. Поръчителите, около 60 души от цялата страна, пращали снимка и лични данни. Получавали документа в посоченото от тях населено място чрез куриерска фирма с наложен платеж. При проведените оперативни действия било изяснено, че от престъпната дейност била реализирана значителна „печалба“ .

За времето от 11 до 20 декември, под надзор на прокурор от районната прокуратура в Шумен, са проведени множество процесуално- следствени действия. За изясняване на съпричасността към незаконната дейност са задържани и разпитани осем местни жители. В хода на разследването са проверени частни имоти в Шумен и още три града в страната. На един от адресите била открита компютърна, сканираща и печатна техника, множество магнитни носители и бланки за удостоверителни документи.

В друго жилище, обитавано от 47-годишния криминално проявен за хазартна дейност и кражби мъж и 17-годишния му син, била намерена неистинска лична карта, ползвана за пращане на документи и получаване на парична сума от наложен платеж. Открити били и 42 грама суха листна тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис. От останалите адреси са иззети преносими компютри, мобилни апарати. Задържани и разпитани по случая са осем души – на възраст от 17 до 48 години, привлечени са като обвиняеми. При последвали действия от територията на страната са иззети над 30 дипломи за завършено средно и висше образование. Продължава издирването на останалите, които са придобили неистински документи за завършено образование. Назначени са множество експертизи.

Работата по документиране на престъплението по чл. 308 ал. 5 от НК продължава под ръководството на прокуратура.

Източник:forum24.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе