Бабини съвети за чистене

Не отлагай почистването.

Изкушаваме се да оставим мръсните чинии в мивката, докато изчакваме да дойде музата, за да ги измием, но за да съхраниш нервите си след това, е по-добре да приключиш с почистването им навреме. Така кухнята ти няма да изглежда като местопрестъпление, а и хапването е по-сладко, когато знаеш, че не те очакват насъбрали се чинии.

YouTube

Лимоновите резенчета.

Те са подходящи за изтъркването на засъхнала храна по вътрешността на микровълновата. Стопли чаша вода с лимон вътре и парата ще омекоти лепкавите петна. Процедурата може да мине и без лимон, но това ще лиши уреда от приятната миризма след това. Резенчетата лимон заличават и петна по дъската за рязане, а с помощта на сол премахва и засъхнала храна, с която миялната машина не може да се справи.

Силата на содата и оцета.

Сода и оцет са класики в домакинството. Оцетът има широка употреба, тъй като е биоразградим и антитоксичен, затова с него можем да почистваме кафемашини, ютии, стените в банята и още много. Содата почиства петна от мазнини и изгоряло по тенджери и тигани, но приложението му далеч не е само в кухнята. Четвърт чаена чаша сода в комбинация със също толкова вода, изсипани в отделението за перилен прах на пералнята, заедно с 2 чаени чаши оцет, почистват идеално уреда. Накрая използвай гъбичка за премахването на остатъците и изплакни с вода.

Прахосмукачка преди почистване на прах.

Логиката на повечето от нас би била, че избърсването на праха трябва да е първо, за да може прахосмукачката след това да обере падналите прашинки. Съветите на баба (и на само) обаче гласят, че с прахосмукачката отново се вдига прах, който на практика обезсмисля предишните усилия. Така минаването с парцала остава на второ място.

Домакински ръкавици.

Може да изглежда излишно и не много естетично, но е за предпочитане да миеш съдовете с домакински ръкавици, отколкото ръцете ти да станат на шкурка, както казва баба. Да усещаш дланите си изсушени не е по-малко досадно от миенето на чинии, нали?

Почистване на прозорци.

То може да се превърне в истинска мъка, ако не го вършим по правилния начин. Следите от черти по прозорците вече няма да съществуват, стига да пожертваме малко вестникарски страници – но за целта трябва да са само черно-бели.

източник: vesti.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе