Как да съхраним „Коледната звезда“

С наближаването на най-светлите празници в цветарските магазини се появи растение с хубави кървавочервени цветчета.

Истинското му име е Понсетия, кръстено на своя откривател Джоел Робъртс Пойнсет – американски дипломат, ботаник и лекар. Родината на това зимно цвете е Мексико, а откривателят му попада на него по време на едно дипломатическо пътуване до страната. На връщане той взел със себе си разсад и го е отнесъл в Северна Каролина.

YouTube

Търсенето на това красиво цвете се увеличава особено около коледните празници. Нарича се още „Коледна звезда“. Дори има и легенда за него, разказва Bulgaria ON AIR.

Като всяко цвете и „Коледната звезда“ се нуждае от грижи. Цветето обича много топлото – до 21 градуса, това е умерена температура, като обича и много светлина. Трябва да е някъде до прозорец, но да не е съвсем да опира стъклото, за да не ѝ стане студено, в същото време не трябва да е до отоплителен уред. Февруари – март месец е хубаво да се изреже. По този начин растението си почива и след това започва да цъфти отново точно по декември месец.

Поливането – много хора са свикнали просто да наливат в чинийката, там да оставят водата постоянно, но това не трябва да е така. В западния свят цветето се счита за „еднодневка“.

В България „Коледната звезда“ се произвежда предимно в оранжериите, но поради големият интерес, все повече любители го отглеждат в домашни условия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе