Българският отбор „QWERTY“-РАЗГРАД е сред най-добрите в Роботиката

От 12 до 15 декември 2018 в град Санкт Петербург, Русия се проведе Международният конкурс за детски инженерни екипи, в който участва клубът по роботика “QWERTY” към ОУ „Васил Левски“ от град Разград. В него работят деца от две разградски училища и едно софийско: Анна Шишкова и Румен Китанов от ОУ „Васил Левски“, Мария Шишкова, Ася Андреева, Симона Андреева и Любомир Драганов от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ и Евгени Атанасов от Технологично училище електронни системи – град София с ръководител Венелин Николов и Цветанка Пенчева.

YouTube

Предварителен I задочен кръг определи кой може да продължи на живо да се състезава в Санкт Петербург. До II кръг бяха допуснати 500 участници от 7 държави- Руската федерация, Китай, Армения, Казахстан, България, Испания и Естония, общо 74 отбора, като от България се бе класирал само отбор “QWERTY”- Разград. Те бяха се готвили по едно от направленията: „Космическа станция“, „Рисуващ робот“, „Преустройство+“, „Лабиринт“, „Дрон- изследовател“, „Електроенергия от звук“, „Микробен топливен елемент“, „Електронен водач“. Работните езици бяха руски и английски, което правеше заданието още по-сложно. Децата работиха няколко дни на работната площадка без ръководителите си, като на базата на предварително конструирания си робот те трябваше да направят промени, за да го пригодят за изпълнение на новопоставената от организаторите задача. През цялото време те бяха наблюдавани и оценявани от няколко вида жури, което поставяше точки за инженерни идеи, екипност, работна обстановка и др.

В категорията „Преустройство+“, нашия отбор допуснат до полуфинал, заедно с още 14 отбора, трябваше да премери сили за да се класира за финал. „QWERTY”-Разград представи достойно България, нареждайки се сред шестте най добри отбора на финала допуснати до последния етап за голямата награда.

Призът от 1.000.000 рубли, беше спечелен от инженерен отбор от Москва, а награждаването се проведе в Зимния дворец на спорта на официална церемония.
Организацията на цялото събитие беше на много високо ниво, с подбрани дейности, посещение на театър и др. За българския отбор това ще си остане едно незабравимо преживяване, нареждайки се до най-добрите на световната сцена, тест за техните умения, но и още новосъздадени приятелства.

Отбор „QWERTY“ и неговите ръководители изказват специални благодарности на всички дарители, които направиха възможно участието в състезанието.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе