ДОСТ е пред разпад

Трима зам.-председатели на партия ДОСТ – Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али, обявиха, че напускат формацията на Лютви Местан.

Заедно с тях напускат още 27 души, повечето от които ръководни кадри на различно ниво. Тяхното напускане се оценява като знак за явен разпад на партията, чието присъствие в политическия живот видимо се маргинализира, след като не успя да влезе в парламента на последните избори през пролетта на м.г., пише Капитал.

YouTube

Хафъзов, Ахмед и Али са учредители на ДОСТ и бяха сред най-близките на Местан. Те заедно с още трима депутати от предишното Народно събрание последваха Местан след изключването му от ДПС, като напуснаха парламентарната група на движението.

В сряда напускащите разпространиха декларация, в която обясняват, че основната причина за излизането им е авторитаризмът на Местан. „Като основен мотив изтъкваме своето несъгласие с водената авторитарна политика от страна на председателя на партията, своеволията при налагане на еднолични решения и опитите да се създава разделение с цел противопоставяне и обслужване на лични интереси“, се казва в декларацията. Тя е подписана от общо 30 областни и общински председатели на партията и членове на изпълнителния и националния съвет на формацията. Сред напусналите има и изселници от Турция, членове на партията.

В документа напусналите благодарят на „всички искрени и убедени в каузата на свободата, демокрацията и равноправието привърженици на ДОСТ за положените усилия“ и поднасят извиненията си „за преживените трудности, репресии, разочарования и отнети надежди“. „Вашата силна и непоколебима воля доказа, че борбата е възможна и всяка саможертва в името на Родината и добруването на гражданите й заслужава устояването на преживените несгоди и търсенето на нови пътища при отстояването на идеали и принципи“, се казва още в документа.

Знаковият за мюсюлманите ден

Груповото напускане на висши партийни функционери на ДОСТ идва в деня, в който българските мюсюлмани честват годишнината от трагичните събития по време на възродителния процес на Тюркян чешма в кирковското село Могиляне.

Преди три години – декември 2015 г., там за първи път се проведоха две паралелни чествания. Едното беше под патронажа на току-що изключения от ДПС бивш лидер Лютви Местан и неговите привърженици. То стана в присъствието на бившия турски посланик Сюлейман Гьокче, което беше ясен знак, че Турция подкрепя Местан. Другото честване беше традиционно организирано от ДПС.

В сряда на възпоменанието на Тюркян чешма се събраха стотици и там присъства цялото ръководство на ДПС. В словото си лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС днес е „по-единно и по-сплотено от миналата година“. „Само да знаете как изглежда тази картина от тук! Тук виждам цяла България, хора от всички региони на страната. По-различна картина от миналата година, когато имаше едни хора, които не знаеха къде им е мястото. Тогава казахме – тези, които работят срещу нашето единство, не са наши приятели, а врагове. Каквито и опити да правят да ни разделят, ние казахме още тогава – трудно ще е, тежко, но това е поредното ни изпитание. Длъжни сме да бъдем горди и достойни депесари, да преодолеем и това. И то премина, и сега виждаме площада“, заяви Карадайъ. На въпрос дали кризата с ДОСТ е отминала лидерът на ДПС отговори, цитиран от „24 часа“: „Този филм мина.“

Как се стигна дотук

Напускането на ДОСТ от тримата заместници на Местан беше очаквано, след като в началото на декември от ръководството на партията обявиха, че снемат политическото си доверие от Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али. Това стана по време на учредяването на младежката структура на партията в Пловдив, на което тримата не присъстваха. Като причина за решението си от ръководството тогава посочиха „отказа им да изпълняват партийните си задължения“ и „нарушаване на устава на ДОСТ“. Напусналите партията обаче неофициално споделят, че от известно време умишлено са бойкотирали заседанията на ръководството като знак за несъгласие с политиката на Местан. А окончателното им решение за раздялата дошло след разговори с лидера на ДОСТ, по време на които станало ясно, че той няма намерение да промени стила си на ръководство на партията.

Същевременно за днес следобед в Кърджали бе насрочено заседание на Националния съвет на ДОСТ, а една от точките в дневния ред е преразпределение на ресорите на членовете на ръководството и насрочване на дата за първата отчетно-изборна конференция на партията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе