Нови правила за Шенген

Новите правила за укрепване на Шенгенската информационна система (ШИС), които ще допринесат за борбата срещу тероризма, премахването на трансграничната престъпност и нелегалната миграция, влизат в сила от днес.

„Днес затваряме най-критичната дупка в сигурността за Европейския съюз. Държавите-членки са задължени да въвеждат предупреждения за терористична заплаха според засилената ШИС. Всеки, който представлява заплаха, не трябва да влиза незабелязано: интермобилността на ШИС с другите ни информационни системи за сигурност, граници и миграция в близко бъдеще ще гарантира, че всички точки на нашите радарни монитори са свързани“, каза еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, предаде БГНЕС.

ШИС е най-използваната информационна система за сигурност и управление на границите в Европа. Подобрената ШИС ще даде възможност на компетентните служби по-ефективно да наблюдават хората, преминаващи през европейските граници, ще подкрепи полицията и съдебната система в борбата срещу престъпниците и терористите и в идентифициране на изчезналите лица, особено децата и уязвимите групи възрастни. Тя също така ще даде възможност за изпълнение на решението за връщане на граждани на трети страни с незаконно пребиваване в Европейския съюз.

От днес държавите-членки са задължени да споделят предупрежденията си относно решенията за връщане на чужди граждани и да обменят информация за терористични актове с други страни от ЕС. Нови превантивни предупреждения ще се и прилагат за деца, които са заплашени от насилие, за принудителен брак или отвличане. Ще се отправят и предупреждения за идентифициране на престъпници и за по-широко използване на биометрични данни.

Забраните за влизане на граждани на трети държави ще трябва да бъдат въведени в системата, което ще попречи на някой, който например има забрана за влизане в Португалия, да влезе в шенгенското пространство през друга държава.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе