Жена се грижи за хора в незаконен старчески дом

Незаконен старчески дом в луковитското село Петревене работи от близо 5 години.

Без медицинско лице, специализиран персонал и нужните санитарни условия.

YouTube

В къща в селото жена на име Росица Павлова гледа възрастни хора. Срещу 450 лв. на месец и без нито един документ. И така необезпокоявана развива дейност от близо 5 години, алармира bTV.

Получихме сигнал за лошите условия, в които живеят възрастните хора. И отидохме под предлог, че търсим подобно място за близък. Посрещна ни Росица Павлова, представи се за собственичка на къщата и обясни, че свободни места няма, защото възрастните в дома вече са 14.

В момента само двама от тях са подвижни. Останалите са на легла, разказва Павлова. За тях се грижели тя и още 1 жена. Настанени са по четирима в стая. Има и една двойна стая. В къщата на 2 етажа има 1 санитарен възел. На първия етаж. Медицински персонал няма.

Искаме от жената да ни покаже как живеят възрастните. Показва ни стаите. Всички с изключение на една са заключени. Заключен е и бащата на Мария Мишева.

Отведен е там от брат ѝ, без тя да е съгласна и да е уведомена. Намира баща си, след като 20 дни го търси из болниците в района. Стига и до полицията. Открива го при Павлова и отива да го види.

„Човекът едва слезе по стълбите, аз се разплаках и той беше обръснат нула номер. Две русенски легла, нито пътечка, нито нощно шкафче, само дюшек без чаршафи и едно памучно одеало. Моят баща седи 24 часа заключен в тази стая между 2 кревата и 4 стени. Ето това съм видяла”, разказва Мишева.

Попитахме кмета на Петревене знае ли, че на метри от кметството от години този дом работи незаконно. Твърди, че не подозира за съществуването му.

Оказва се, че по сигнал РЗИ – Ловеч прави проверка на мястото през октомври. И установява, че домът няма нито един от нужните документи. Издават актове и предписание за спиране на обекта, които засега са само на хартия.

Прокуратурата в Ловеч също прави проверка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе