20 правила за етикет, които всеки уважаващ себе си човек трябва да знае

Снимка: pixabay.com

Етикетът означава да се държите красиво, обобщава Bright Side.

За съжаление, много хора смятат, че спазването на правилата на етикета е нещо нередно, смятайки ги за характерна черта на класни естети, които са далеч от реалния живот.

YouTube

В действителност, основните правила на етикета са доста прости. Това са култура на речта, учтивост, чист външен вид и контрол над емоциите.

Представяме ви правилата за етикет, които всеки уважаващ себе си човек трябва да знае и спазва:

–    Ако кажете: „Каня Ви“, това означава, че вие плащате. Може да кажете: „Нека да отидем на ресторант“ и в този случай всеки плаща сам за себе си. Ако мъжът предлага да плати сметката на една жена, тя вероятно ще се съгласи.

–    Никога не се отбивайте при някого без първо да се обадите. Ако някой дойде да ви види без предупреждение, може да ви хване по пижама или с ролки на косата! Един британска дама казва, че когато неканени гости се появят на прага й, тя винаги си обува обувките и грабва шапка и чадър. Ако гостът й бил приятен, тя възкликвала: „Току що влизам!“ Ако не, въздъхвала и казала: „Ах, колко жалко, тъкмо излизам“.

–    Не слагайте телефона си на масата в някое заведение. По този начин показвате колко важна роля играе това устройство в живота ви, колко сте отегчени  от това, което се случва и че във всеки един момент сте готови да прекъснете безполезния разговор, за да приемете важно обаждане или да играете на Angry Birds.

–    Не канете дама на среща, ако имате намерение през цялата вечер да говорите по телефона или да си пишете смс-и с приятели.

–    Един мъж никога не носи чантата на жена. Въпреки това, той може да вземе палтото й, за да даде на гардероба.

–    Ако се разхождате с някого и спътникът ви поздрави човек, когото не познавате, вие също трябва да го поздравите.

–    Повечето хора смятат, че единственият правилен начин за ядене на суши е с помощта на пръчици за хранене. Зависи. Мъжете, за разлика от жените, могат да ядат суши с ръцете си.

–    Обувките ви винаги трябва да са чисти.

–    Избягвайте безсмислените разговори по телефона. Ако имате нужда да поговорите с някого, по-добре се срещнете с него лично.

–    Ако някой ви обиди, не му връщайте услугата. Не падайте до неговото ниво. Просто се усмихнете и напуснете невъзпитаната компания.

–    Мъжът винаги трябва да ходи от лявата страна на жената. Военните са единственото изключение, тъй като те трябва винаги да бъдат готови да поздравят.

–    Шофьорите трябва да помнят, че изплискването на минувачите е аморално поведение.

–    Девет неща трябва да пазите в тайна: възраст, богатство, семейни скандали, религия, медицински проблеми, любовни афери, подаръци, честта и позора.

–    В киното, театъра или концертната зала трябва да стигнете до мястото си, движейки се с лице към седящите. Мъжът минава пръв.

–    Един мъж никога не трябва да докосва една жена без нейно разрешение. Това означава, че е неприемливо да държи ръката ѝ, да я докосва по време на разговор или да хваща ръката ѝ над лакътя (освен ако не ѝ помага да влезе или слезе от кола или да пресече улицата).

–    Златното правило при използване на парфюм е умереност. Ако все още можете да усетите парфюма си вечерта, значи всички останали вече са се уморили от него.

–    Един добре възпитан мъж винаги трябва да демонстрира правилното отношение към една жена.

–    В присъствието на жената, мъжете могат да пушат само с нейно разрешение.

–    Уважавайте тайната на кореспонденцията. Родителите не трябва да четат писмата на децата си. Двойките трябва да показват същото уважение един към друг. Пребъркването на джобовете в търсене на любовни бележки и писма е изключително грубо.

–    Не се опитвайте да гоните модата. По-добре да носите нещо хубаво, дори и да не е на мода, отколкото да изглеждате ужасно в чисто нов костюм.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе