Инвалидни пенсии се преобразуват в „месечна финансова подкрепа“

От 1 януари 2019 г. социалните пенсии за инвалидност, изплащани към друг вид пенсия от Националния осигурителен институт в размер на 25 на сто, се трансформират в месечна финансова подкрепа.

Това съобщи по БНР Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Кърджали. Трансформацията е предвидена в Закона за хората с увреждания.

YouTube

Считано от 1 януари 2019 г. този вид пенсии ще бъдат служебно прекратени от НОИ, след което институтът ще изпрати на всеки засегнат пенсионер писмено разпореждане с размера на пенсията, която остава дължима. Прекратените по този ред пенсии стават част от новата месечна финансова подкрепа, която от 2019 г. ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане, като размерът й не може да бъде по-нисък от размера на прекратената социална пенсия, обясни Хаджиев. В съответствие със Закона за хората с увреждания на лицето с увреждания се отпуска по-благоприятната за лицето помощ. Прекратяването не засяга социалните пенсии за инвалидност, които се изплащат като самостоятелна пенсия. Промяната засяга само тази добавка от 25%, която се изплаща към пенсии, които се получават на друго основание. Тези пенсии ще бъдат прекратени и ще бъдат прехвърлени към дирекциите „Социално подпомагане“ и ще влязат в новата финансова подкрепа, която ще се осигурява за лицата, отбеляза експертът.

Лицата, които са получавали прекратената социална пенсия за инвалидност, но не получават месечна добавка за социална интеграция, трябва да подадат заявление, за да им бъде отпусната новата месечна помощ, каза още Цветомир Хаджиев. Той добави, че в област Кърджали от промяната ще бъдат засегнати 5500-5600 пенсионери.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе