Заря и пиротехника плашат домашните любимци

Най-много изгубени домашни кучета има около Нова година заради пиротехниката, която се използва масово в празничните дни, съобщава bTV.  За това предупреждават от фондация „Четири лапи”.  

Силните гърмежи от пиратки, както и ярките светлини от фойерверки в новогодишните дни, предизвикват паника и дезориентация при много домашни животни.

YouTube

„Когато се разхождат в парка и чуят тези гърмежи, животните изпадат в паника. Опитват се да избягат максимално далеч от шума и светлината и да се крият. След това се опитват да се върнат или на мястото, което са изгубени, или да се приберат вкъщи”, поясни д-р Мариана Иванова.

По тази причина Георги Георгиев  е загубил Оскар на алея в Борисовата градина.

„Оскар се загуби, докато бяхме на разходка в навечерието на празниците в Борисовата градина. Както си вървеше до мен спокойно, и започна заря откъм стадиона и той се подплаши и панически побягна. Аз се опитах да му викна, да го настигна, но просто реакциите му бяха притъпени от паниката”, разказва стопанинът.

За да избегнете инцидент с домашния си любимец, експертите съветват да разхождате кучетата по възможност в светлата част на денонощието. Използвайте различни възможности за джипиес проследяване и просто не ги пускайте от каишката.  

Ако загубите кучето си,  потърсете го в групите за изгубени кучета в социалните мрежи или в най-близкия приют.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе