Най-честите пишман майсторски изцепки

„Всяка жаба да си знае гьола“, казва народът, а поговорката в пълна сила важи за всички, които искат да се правят на майстори у дома Когато човек иска да спести средства, понякога взима изключително лоши решения. Като например, вместо да се свърже с професионални майстори, решава, че може да се справи и със собствени усилия. В това няма нищо лошо, стига да познаваме добре материята и да имаме поне минимален опит.

Най-често обаче случаят изобщо не е такъв и ние не се доверяваме на съветите на хората, които се занимават с този вид дейности, а предпочитаме да действаме на своя глава. Ето защо резултатите обикновено са плачевни и те спокойно могат да влязат в тази куриозна класация с издънки.

YouTube

Криви стени? О, няма проблем!

Да залепиш плочки на крива стена в банята е може би един от най-редовните гафове, на които можем да се натъкнем. На кого му прави впечатление, поне докато не настъпи моментът, в който те не започнат да падат. Ако не сте в течение на някои детайли, направете си услуга – попитайте майстор, колега, приятел или съсед, който да ви отвори очите, че стените първо трябва да бъдат изравнени. При подова настилка от цимент, която се рони и е в ужасно състояние, също не се пристъпва веднага към слагане на плочки. Не се изненадвайте от предупреждението, и такива ги има.

Толкова е скучно всичко да е гладко

Може би за мнозина от вас гладкото нанасяне на латекса по стените е нещо напълно естествено. Други обаче не му придирят толкова. Мажат с мечето (онова като четка с космите, а не животното в зоопарка) и оставят следи за поколения наред. А пък че имало петна и неравности, това са някакви дребни кахъри…

Дай си парите, на ти тези срокове

Сроковете са ключов момент, ако сте попаднали на баш майстор, за когото нямате никакви отзиви. Плащате капаро, казва ви се, че обектът ще е готов след месец, а в реалността се оказва поне няколко пъти по толкова. Вероятно сте от хората, които все пак ценят времето си и не разполагат с възможност сами да оплескват нещата. Проявили сте капка здрав разум, но е трябвало да положите малко повече усилия, докато не попаднете на качествени изпълнители.

Наводнени по неволя

За поставянето на сифона също си има правила. И ако не ги знаете, хубаво е да се информирате специално, за да не се събудите някоя сутрин, плувнали във вода. Той не се поставя на най-високото място на пода, било то в банята, или на балкона, защото… вече казахме защо.

Земетръс във ваната

Петък вечер е, а вие мечтаете за гореща вана с етерични масла и чаша червено вино. Страхотна фантазия, която е съвсем възможна, стига скоро да сте си поставили вана в банята и да сте я залепили добре. В противен случай ще имате доста екстремно преживяване, което може да ви прати и в болницата. Ако панелът на коритото се отлепи в най-неочаквания момент, а вие не сте подозирали за опасностите, които ви дебнат, къпането ще се превърне във фатално фиаско. И да ви се иска да пуснете пост с критики към отговорния за гафа, полезен ход нямате – нима не сте забравили, майсторът сте вие?!

Мазилката ми е втора природа

Ако никога не сте хващали шпаклата, а имате самочувствието на вълка с дебелия врат, не бързайте да се тупате в гърдите. Докато размахвате смело инструмента, току виж сте замазали и разклонителя за стената. Не забравяйте, тук не развиваме теории – това са факти от жестоката и тъжна действителност.

Кабели и вода – какво пък толкова

В този пример играта може да загрубее неописуемо. Сигурно не предполагате, но затова майсторите са профилирани. Има си специалисти по електрическо захранване, има си и водопроводчици, както и експерти във всяка една област от домашните ремонти. Не допускайте дори и звънецът на вратата да е свързан, така че да има външни кабели, особено ако те са в близост до водосточната тръба. Всичко е възможно на този свят, въпросът е защо да го правим на всяка цена, само и само да докажем, че можем да се изложим тотално.

Акробатическите умения вкъщи

Отново рисково начинание, което може да ви коства минимум чифт счупени крака или ръце. Ако нямате стабилна стълба, за да се покатерите, където трябва, изобщо не се захващайте с височинни работи. Намерете кой да го свърши, защото той по всяка вероятност ще пристигне с подходящото оборудване за целта. Качването върху странни аматьорски приспособления, летвички или кекави столове, не си струва, не само защото ще станете за смях пред децата – вие сте застрашени сериозно.

Мислене на дребно

Понякога е трудно да погледнеш глобалната картина и да осъзнаеш, че вратата към тоалетната трябва да се отваря така, че да имаш достъп до самото казанче. Ако тя се врязва директно в него, ще трябва да извършвате нуждите си пред останалите членове на семейството, защото пространството не достига за сядане. И е забавно само на картинка, повярвайте!

От играчка – плачка

„Минута невнимание, цял живот мъртъв“ – или как елементарното пробиване с дрелка може да се превърне в такава одисея, че и най-скъпоплатените режисьори да ти завидят за уменията. Ако поставянето на разни съоръжения в апартамента ви се струва детска работа, помислете си отново.

И помнете! В междините на стените минават тръби, например в кухнята, които свързват и банята, а ако бъдат неволно пробити, ви очаква не само силна струя с вода. Погромът ще ви струва доста скъпо, а и ще ви коства много повече време, усилия, труд. Не бързайте да си отдъхвате, ако нищо от това не ви е спохождало при ремонтни дейности у дома. Може би все пак имате какво да споделите и вие – кои са майсторските куриози, с които вие лично сте се сблъсквали?

Прочети още : https://www.actualno.com/curious/10-kultovi-izdynki-na-pishman-majstori-news_715509.html
© Actualno.com

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе