Днес е Зимен Кръстовден

На 5 януари празнуваме Зимен Кръстовден.

Празникът се нарича още Попова Коледа, Кръстци, Водокръщи.

YouTube

Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщене, което предстои.

Сутринта в църквата се отслужва служба, водата се кръщава и освещава. Като ръси по къщите, попът оставя и по малко бяла и червена вълна, с която се правят мартенички на 1 март.

Смята се, че на този ден се пропъждат т.нар. „мръсни дни“, които започват на 25 декември и свършват на Кръстовден.

В българските вярвания се смята, че през тези дни има космически хаос и демонични сили бродят по земята. В християнския смисъл това са „некръстените“ дни, в който новородения Исус Христос не е получил все още Светото Кръщене.

След страданията и разпятието на Спасителя кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха.

Кръстът олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството.

На Кръстовден най-възрастната жена в дома е необходимо да опече специален обреден хляб, наречен Кръстова пита, украсен с голям кръст по средата.

Питката се разчупва, едва когато цялото семейство е на масата и се казва Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли.

Смята се, че с тези думи хората се предпазват от болки в кръста по време на работа.

На Кръстовден се спазва и строг пост – не трябва да се яде нищо червено като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други. На трапезата освен обредния хляб задължително трябва да присъства печена тиква и грозде.

В народните поверия се казва, че всички молитви ще бъдат чути на този ден. Смята се, че в нощта срещу Кръстовден Господ слиза на земята и изпълнява всяко откровено желание.

Народът вярва, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна.

Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят. Ако вечерта на 5-ти януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината.

Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстана, Кръстина

На този ден църквата почита Св. мчци Теопемт и Теона, както и Преп. Синклитикия и Аполинария.

Св. Теопемт бил никомедийски епископ. При гоненията срещу християните той бил хвърлен в тъмница и жестоко изтезаван, но въпреки мъченията оживял.

Приписали това чудо на християнско магьосничество и повикали езическия маг Теона да отрови епископа. Ала и неговите отрови не погубили християнския мъченик.

Теона приел християнската вяра, поради което бил жив заровен, а Теопемт – обезглавен.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе