Ангел Кунчев: Грипната ваканция трябва да се обяви още при 15% болни ученици

Снимка: Нова телевизия

„Разбирането, че вирусите се влияят много от времето не е съвсем вярно. От климата се влияе състоянието на нашия организъм и оттам са тези промени в заболяемостта. Истината е, че вирусите обичат студа. Грипът си е заразнозаболяване. Топло или студено, той се разпространява”,  каза в ефира на „Събуди се” по NOVA д-р Ангел Кунчев.

Той допълни, че някои от областите в България ще обявят грипна епидемия през следващите 2-3 седмици. Според него учебните занятия трябва да се прекратят преди да се е стигнало до това 30% от учениците да са болни.

YouTube

Тази година грипове от вида H1N1, известен като свински грип, и H3N2 са основните причинители на епидемия. Симптомите са същите, както всяка година – отпадналост, висока температура, кашлица, главоболие. Процентът на усложненията от грипа е нисък около 1%”, каза още д-р Кунчев.

Той допълни, че е много важно да се разбере, че антибиотикът не лекува вирусни инфекции и не трябва да се самолекуваме с него.

Студът е атака и за хората с кардиологични проблеми. Имаме огромен прилив на пациенти встудените дни. Освен това по време на празниците нарушаваме диетата си. Това също води до усложнения”, заяви д-р Анна Николаева от отделението по кардиология в болница „Света Анна“.

Тя допълни, че ако почувстваме болка в сърцето или стягане, трябва веднага да потърсим лекарска помощ. Според нея възрастните хора не бива да излизат в най-студените сутрешни часове.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе