Могат да ни хакнат телефона с изкуствен пръстов отпечатък

© pixabay.com

Сензорите за пръстови отпечатъци са популярна функция за сигурност в модерните смартфони. Оказва се обаче, че те могат сравнително лесно да бъдат победени, казват учени от университетите на Ню Йорк и Мичиган пред CNBC.

Те са разработили нов метод, който позволява чрез използване на системи за машинно обучение и изкуствен интелект да отключват чрез изкуствени пръстови отпечатъци средно един на всеки три смартфона. Пред CNBC те коментират, че методът на работа на сензорите за пръстови отпечатъци е много слаб.

YouTube

„Хората смятат, че устройството запаметява целия отпечатък, но реално то пази само данни за части от него“, казват учените. За всяка част устройството пази по няколко изображения, за да може да сверява данните в различни условия.

Технологията им позволява генериране на виртуални отпечатъци, които да съвпадат с някои от запаметените в устройството частични отпечатъци. Системата може да генерира по няколко разновидности, на на базата на подобен частичен отпечатък, докато намери съвпадение.

Според учените в момента разработката им може успешно да отключи около една трета от смартфоните с подобни сензори. По-уязвими са моделите с по-малки сензори, защото те реално сканират по-малка част от пръста и това прави генерирането на фалшиви отпечатъци по-лесно.

По-големите сензори запаметяват по-голяма повърхност на пръста и са по-сигурни. Друго решение е преместването на сензорите в самите дисплеи (тенденция, която се очаква да се засили през тази година). Там те освен, че са с по-голяма площ, могат и да сканират с доста по-голяма прецизност, казват специалистите. Това ще направи залъгването на сензорите доста по-трудно, но като цяло потребителите трябва да имат едно наум, че дори и тези системи не дават пълна гаранция за сигурността.

Източник: vesti.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе