Шуменски полицаи предотвратиха телефонна измама за 11 хиляди

Полицейски служители са предотвратили телефонна измама на 79-годишна жена в Нови пазар за 11 100 лева и са задържали помагач в престъпната схема. Това съобщиха от ОДМВР – Шумен.

Вчера преди обяд в оперативната дежурна част на Районно управление- Нови пазар от жители на града и чрез телефон 112 били получени над десет обаждания за опити за измами. Веднага била направена организация и на терен били изведени униформени и цивилни полицейски служители.

YouTube

Със служебни и собствени автомобили обхванали голям периметър от населеното място. В района на едно от училищата полицейските служители забелязали мъж, който върви по една от улиците, оглежда се и говори по телефона. Последвали го. Забелязали, че от двора на една къща излиза с торба. Малко след това се върнал на същия адрес и взел още нещо, като не спирал да говори по телефона. Спрян бил за проверка. Изяснена била самоличността му – С. К. (48 г.) от село Войвода. При извършения личен обиск от него били иззети общо 11 100 лева, поставени в торба и буркан.

Парите били предадени от 79-годишна жена за да „подпомогне действията на полицията“ за залавяне на измамници. Сутринта на стационарния й телефон позвънил непознат, който започнал да иска пари от жената и да й отправя заплахи и закани, че ако не предаде всичките си пари на нея и близките й ще им се случи най-лошото. Разговорът прекъснал. Малко след това се обадил непознат мъж, казал че се казва Димитър Димитров. Излъгал, че е полицай. Казал, че има информация, че телефонът й е в списък на измамниците и че е възможно да я търсят. Помолил я да съдейства за задържането им. С идеята, че помага на полицията жената изпълнила всички инструкции.

Поставила 11 100 лева в торба и буркан и ги оставила в двора на къщата си. Прибрала се пак според указанията, за да не „пострада“ ако се наложи стрелба при задържането на измамниците. „Мулето“ пък обяснило, че било наето за работа по телефона.

Предния ден получил обаждане от непознат, който се представил за собственик на фирма в Нови пазар. Казал на С. К. че му трябват хора, които да ходят по адреси в града, за да вземат документи и капаро за различни услуги. Мъжът, който бил безработен се съгласил, след като му било обещано добро заплащане. Преди да изпълни първата поръчка от новия си шеф бил задържан в полицейското управление в Нови пазар. Мъжът не е криминално проявен.

Работата по случая продължава. Уведомен е дежурен прокурор в РП- Нови пазар. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе