Обвиниха двама антиквари за кражбата на картините на Майстора

Прокуратурата повдигна обвинения след кражбата на картини на Владимир Димитров – Майстора и пловдивския художник Димитър Киров.

Двама антиквари ще отговарят за укриването на произведенията на изкуството. Издирването на крадците продължава.

YouTube

Крадците не са знаели кои са авторите на картините, твърдят разследващите. И затова вероятно са пропуснали да вземат още няколко платна на Владимир Димитров – Майстора от дома на неговия наследник.

Доколкото ми е известно, първоначалните суми, които са искани, са били в размер на 2-3000 лева за всички произведения. Тези пари са им били дадени от антикварите, заяви Ангел Папалезов – началник на сектор „Престъпления с културно-исторически ценности“.

Картините били предлагани на множество търговци, но повечето отказали. Божидар Нейков купил 9 от тях. Той разказа пред БТВ, че дал 8000 лева.

Божидар Нейков се е изкушил, даже и той от своя страна тръгнал да ги продава на други хора. И тези хора, стреснали се от медийния шум и възможността да загубят пари и имиджа си, и бизнеса си, ни съдействаха, казва още Ангел Папалезов.

Не съм съден за такива неща, защото предимно аз си ги купувам, не се занимавам с други работи, твърди обаче Божидар Нейков. Аз не съм ги укрил, аз ги предоставих доброволно, отбелязва още той.

Божидар Нейков вече е разследван. Пак за проблеми с картини – обсебвания, фалшификации, нормалните проблеми в арт бизнеса.

Другият антиквар с прякор Наско Дългия, от когото Нейков твърди, че купил картините, е пуснат под гаранция от 5000 лева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе