Македонците започват заседания за смяна на конституцията

Македонските депутати се събират от сряда, за да гласуват за промяна на името на страната си, за да уредят дългогодишния спор с Гърция и да отворят пътя към членство в НАТО и ЕС, пише AFP. Но преминаването към „Република Северна Македония“ е трудна задача, включваща четири конституционни изменения и подкрепата на две трети от 120-членния парламент.

Коалицията, ръководена от Социалдемократите, сама по себе си не разполага с необходимия брой депутати. Но ако промяната премине, Атина обещава да вдигне ветото си върху опитите на Скопие да се присъедини към НАТО и Европейския съюз.

YouTube

Гърция блокира този път, откакто Македония се отдели от бивша Югославия през 1991 г., тъй като, както се казва, името Македония трябва да се прилага единствено към собствената ѝ северна провинция, припомня агенцията. За гърците Македония събужда национална гордост като люлка на древната империя на Александър Велики – наследство, което те ревниво пазят.

Въпреки че консултативният референдум в Македония през септември подкрепи промяната на името с 90 процента, критиците отхвърлиха резултатите като невалидни, като се има предвид, че повече от две трети от гласоподавателите не взеха участие.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе