Македонците започват заседания за смяна на конституцията

Македонските депутати се събират от сряда, за да гласуват за промяна на името на страната си, за да уредят дългогодишния спор с Гърция и да отворят пътя към членство в НАТО и ЕС, пише AFP. Но преминаването към „Република Северна Македония“ е трудна задача, включваща четири конституционни изменения и подкрепата на две трети от 120-членния парламент.

Коалицията, ръководена от Социалдемократите, сама по себе си не разполага с необходимия брой депутати. Но ако промяната премине, Атина обещава да вдигне ветото си върху опитите на Скопие да се присъедини към НАТО и Европейския съюз.

Гърция блокира този път, откакто Македония се отдели от бивша Югославия през 1991 г., тъй като, както се казва, името Македония трябва да се прилага единствено към собствената ѝ северна провинция, припомня агенцията. За гърците Македония събужда национална гордост като люлка на древната империя на Александър Велики – наследство, което те ревниво пазят.

Въпреки че консултативният референдум в Македония през септември подкрепи промяната на името с 90 процента, критиците отхвърлиха резултатите като невалидни, като се има предвид, че повече от две трети от гласоподавателите не взеха участие.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе