Лавината до Банско е била 600-метрова

„Четири души са били, не са се съобразили, че е много висока лавинната опасност, защото температурите се повишиха. Лавината е била 500-600 метра, имало е много дървета в района на инцидента, много обрасло е било мястото под снега. И двамата са били с аербеци, но това не им е помогнало, защото дърветата са ги разкъсали.

Единият е бил с включено пипси /лавинен уред, който излъчва сигнал, ако те затрупа лавина/, а другият даже не си е бил включил пипсито”, сподели Румен Баряков, който е ръководител на Планинската спасителна служба в Банско. Той призова туристите да щадят и себе си, и планинските спасители. „И ние рискуваме нашия живот също. На помощ днес ни се притекоха и около 15 души доброволци, бяха снабдени със сонди и пипсита. Те също ни помогнаха страшно много и им благодарим. Защото за подобни спасителни акции си трябват хора”, уточни Баряков.

YouTube

Двама млади любители на екстремното каране на сноуборд извън ски зоната над Банско бяха пометени и убити от лавина в Пирин планина днес по обяд. Трагедията се разигра в улей под връх Тодорка, в посока на хижа „Бъндерица”. Сигнал е подаден в Планинската спасителна служба от оцелелите двама скиори от групата в 11,28 часа. Те станали свидетели как огромната снежна маса повлича и затрупва двамата млади мъже. Не са имали никакъв шанс, били са затрупани от над един метър сняг.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе