Осъществиха първият полет на самолет само на растително гориво

Самолет на Etihad Airways излетя на първия в света търговски полет, използващ гориво за реактивни двигатели, получено от растения, които растат в солени блата или плажове, съобщават в сряда медии от Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Полетът Абу Даби – Амстердам продължи повече от седем часа, използвайки местно произведено гориво, извлечено от маслото на растението Саликорния (Salicornia), което вирее в пустинни условия и не се нуждаят от прясна вода, за да оцелее, или обработваема земя. Тези растения са отглеждани във фермата от два хектара Seawater Energy and Agriculture System (SEAS) в град Масдар, известен като „умния град“, който е градски проект, свързан изцяло с възобновяема енергия и е в процес на изграждане в близост до столицата на ОАЕ Абу Даби, пише БНР.

YouTube

Главният изпълнителен директор на компанията Etihad Тони Дъглас отбеляза, че „това е ключов момент за ОЕА и за техните ключови индустрии“. Самолетният превозвач Etihad е напълно ангажирана с този проект, демонстриращ успешно доказателство на концепцията, която е местна, жизнеспособна, рентабилна и устойчива.

„Декарбонизацията (премахване на въглеродните нагари от двигателя) е важна за авиационната индустрия и, заедно с нашите партньори, Etihad се гордее, че е начело на това новаторско ново изследване“, допълни Тони Дългас.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе