Хванаха съпрузи точили еврофондове в Пловдив

Двама съпрузи за арестувани в Пловдив за източване на еврофондове. В продължение на две години Стойчо /50/ и Ива/45/ В. успели да присвоят близо 100 000 лева.

Арестувани са в поненелник , при операция на Икономическа полиция. Срещу всеки от съпрузите има повдигнати две обвинения за периодите от 12 октомври 2017 до януари 2019 г. Двойката е действала на територията на Пловдив, Раковски, Велинград, Пазарджик, Котел, Сливен , Харманли и Свиленград. Те кандидатствали по проектите „Работа“ и „Обучение и заетост“ на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020″, на стойност 696 837.32 лева.

YouTube

Изготвяли фалшиви договори на безработни, като им внасяли начисляваните осигуровки, а сумата, която те трябвало да получават като заплата, я прибирали. Дебеините карти, през които били извършвани транзакзциите от Министерството на труда, били прибрани от организаторите на схемата и те теглили периодично суми от тях. Съпрузите са изтеглили 93 хиляди лева от сметките на 101 лица.

Обвинени са по чл. 248 аи по чл. 253 ал. 5. от Наказателния кодекс. В резултат на предприетите действия по разследването е било предотвратено неправомерното усвояване на европейски средства в размер на над 600 000 лева, заявиха от Окръжна прокуратура. Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с постановления на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо тях на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

По-тежкото измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които двамата са обвинени, е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.

Разследването по случая продължава.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе