Проведе се дискусия на тема „Освобождението на Разград и военните действия на Източния отряд”

Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов участва в среща с директора на Националния парк-музей „Шипка” д-р Чавдар Ангелов на тема „Освобождението на Разград и военните действия на Източния отряд”. Събитието, организирано от Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”, е посветено на Деня на Разград 28 януари.

Пред участниците в срещата д-р Чавдар Ангелов разказа известни и не толкова известни факти за Шипченската епопея през 1877 г., за битките от Руско-турската война в Североизточна България, за инициативата за изграждането на Паметника на свободата, както и за предстоящото през август честване на 85-годишнината от изграждането на монумента. Сред изненадите за юбилея ще е полет на два военни самолета над паметника навръх честването, както и включване в отбелязването на годишнината на населените места, които се наричат „Малката Шипка” – там, където са се провеждали ожесточени битки от Руско-турската война. Д-р Чавдар Ангелов покани жителите на Разград да участват в честванията.

YouTube

Той поздрави Регионалния исторически музей-Разград за издаването на сборника „Военната памет на Разград” и сподели, че има намерение да издаде подобен и за Казанлък.

Заместник областният управител Евгени Драганов благодари на доктора по история за интересната беседа и коментира, че младото поколение има нужда от подобни поучения, а също и от посещения на Паметника Шипка. Г-н Драганов пожела на д-р Ангелов да продължи съхраняването на паметника като огледало на българския героизъм и прикани разградчани да присъстват на празничните събития, посветени на Деня на Разград 28 януари.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе