Ще получим над 111 млн. лева за по-чист въздух

България получава над 111 млн. лева от европейските структурни и инвестиционни фондове за разработване на мерки за по-чист въздух.

Това става ясно от писмен отговор на екоминистъра Нено Димов в отговор на депутатско питане, предаде БГНЕС. Средствата допълват тези от държавния бюджет.

Министърът уточнява, че парите не отиват във всички общини, а до няколко, които отговарят на определени критерии от Европейската комисия. Нено Димов специално внимание отделя върху Горна Оряховица, която е сред водещите със завишени прахови частици в повечето дни от годината.

Министърът припомня, че през 2016 г. от Общинският съвет в Горна Оряховица приема актуализирана Програма за управление и подобряване качеството на атмосферния въздух и план за действие в периода 2015-2020 г.

„Въпреки всички предприети действия от кмета на общината по разработване, актуализация и изпълнение на съответните мерки в програмата, не е постигнато съответствие с нормите. В тази връзка, до момента няма наложена санкция“, отбелязва Димов.

Министерство на околната среда и водите приветства ангажираността на всички заинтересовани страни в този процес – както представители на законодателната власт, така и на местната и на централна изпълнителна власт. Активността на общинско ниво следва да продължава в посока изпълнение на заложените мерки в програмите за качество на атмосферния въздух. На централно ниво продължават действията по осигуряване финансирането от Европейските структурни и инвестиционни фондове на мерки за подобряване качеството въздуха, обещава министърът.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе